
İmplant Tedavisi
Kişiye özel abutment, implantların açılarına, hastanın diş eti şekli ve çevre dokularıyla ilişkisine ve yapılacak kaplama dişe göre 3 boyutlu özel programlarla tasarlanan estetiği en üst seviyeye getirmek için titanyumdan üretilen kişiye özel implant üstü dayanaklardır.
Kişiye Özel İmplant Diş Nedir?
İmplant iki ana parçadan oluşmaktadır. İlki çene kemiğine yerleştirilen ve diş kökünü taklit eden vidalı diştir. İkinci parça ise implantın içine vidalanan abutment dediğimiz üst parçasıdır. Abutmentler aşındırılmış diş formu verdirilerek üzerine kaplama diş yaptığımız implantın üst yapı parçalarıdır.
Genelde implant markaları, “abutment” ları çeşitli çap ve uzunluklarda standart olarak üretirler. Ancak bu çeşitli çap ve uzunluklar her insan için farklı ayrıntıda olan diş eti şeklini birebir taklit edemezler.
Kişiye özel abutment, implantların açılarına, hastanın diş eti şekli ve çevre dokularıyla ilişkisine ve yapılacak kaplama dişe göre 3 boyutlu özel programlarla tasarlanan estetiği en üst seviyeye getirmek için titanyumdan üretilen kişiye özel implant üstü dayanaklardır.
Avantajları
- Hastanın diş eti şekline ve yapısına uygun bir şekilde tasarlandığı için daha estetik bir görünüm sağlarlar.
- Diş eti şekline göre üretim kaplama dişin altına yemek artıkları gibi istenmeyen maddelerin birikmesini engeller ve diş temizliğinin daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlar.
- Yapılan dişin şekline göre yapıldığı için kuvvetlerin dengeli dağılımını sağlar ve vidalı diş başarı şansını ve ömrünü uzatır.
Dezavantajları
- Standart implantlara göre maliyetleri biraz daha yüksektir.
All On Four Konsepti
All-On-4 konsepti, diğer tam ağız implant seçeneklerine uygun fiyatlı bir alternatiftir. Bu konsepte göre, tam ağız protezi veya sabit bir köprü, çene kemiğine yerleştirilen 4 implant ile desteklenir. All-On-4 konsepti ayrıca diş hekimlerine ve hastalara sinüs tabanı kaldırma, alt alveolar sinir lateralizasyonu gibi ileri implant prosedürlerinden kaçınma olanağı sağlar.
All On Six ve All On Eight Konsepti
All-On-6, tek bir çenede yerleştirilen 6 dental implant ile desteklenen sabit bir köprüden oluşan bir tam ağız diş implant konseptidir. Bu konsepte göre, her bir implant, çiğneme ve öğütme sırasında all-on-4 konseptine kıyasla daha az oklüzal stres miktarına maruz kalır. İmplantların konumlarına bağlı olarak, bu konsept için ileri diş implant prosedürleri gerekebilir.
İmplant Destekli Kaplamalar ve Köprüler
Bir eksik dişi bir dental implant ile yerine koymak, bir diş köprüsü yerine getirmekten birçok avantajı beraberinde getirir. Bir eksik dişi bir diş köprüsü ile değiştirirken, eksik dişin ön ve arka dişi köprü abutmenti olarak işlev görmesi için delinmelidir. Bu durum, ‘abutment’ dişler zaten zarar gördüğünde oldukça kabul edilebilir bir durumdur. Ancak eksik dişin yanındaki dişler tamamen sağlıklıysa, köprü seçeneği gereksiz yere invaziv olabilir. Bu durumda eksik diş, yanındaki dişlere herhangi bir zarar vermeden tek bir dental implant ile geri kazandırılabilir.
Diğer seçeneklere kıyasla daha koruyucu bir seçenek olmasının yanı sıra, tek bir dental implant seçeneği neredeyse 3 birimli bir diş köprüsü ile neredeyse aynı maliyeti taşır.

Uygulama Alanları
Standart implant yapılabilen tüm hastalarda kişiye özel implant uygulanabilmektedir.
Cerrahi Aşama
Cerrahi implant yerleştirme aşaması standart vidalı diş tedavisi ile aynıdır. Detaylar için implant tedavisi bölümünü inceleyebilirsiniz. Esas fark yapay diş üstüne kaplama yapılırken ortaya çıkmaktadır.
Protez Aşaması
İmplant veya birden çok implant üstünden ölçü alındıktan sonra uygun fabrikasyon bir abutmenti diş boşluğuna adapte etmeye çalışmak yerine bizzat diş boşluğunun olduğu yerdeki diş etinin şekil ve kalınlığına göre, diş boşluğunun olduğu alanın tüm özellikleri göz önüne alınarak cad-cam sistemiyle o kişiye özel bir abutment yapılır.
- Röntgen çekilerek implantların kemikle kaynaşma düzeyi kontrol edilir.
- Diş etinin üzerinden küçük delikler açılarak implant içerisine diş eti şekillendiriciler vidalanır. Bu süreçte implant dedektör kullanımı implantın yerinin tam olarak belirlenmesini kolaylaştırdığı için aynı seansta ölçü almaya da izin verir.
- Diş etleri açık cerrahi yöntemle açılarak diş eti şekillendirici yerleştirildiği durumlarda ölçü almak için 4 ile 5 gün beklenebilir.
- İlk seansta alınan ölçülere göre kişinin diş eti ve ağız yapısına özel abutment yapımı laboratuvarda gerçekleştirilir.
- Kişiye özel hazırlanmış abutmentler altyapının hazırlandığı laboratuvara gönderilir ve altyapı (metal, zirkonyum, vb.) abutmentlere uygun bir şekilde hazırlanır.
- Ölçüden sonraki seansta kişiye özel abutment ve altyapı provası yapılır. Porselen için ölçü alınır.
- Altyapı provasından sonraki seansta porselen provası yapılır.
- Porselen provasında sorun yoksa dişler geçici olarak yapıştırılarak bir süre kullandırılır.
- Protez ve kaplama kullanımında bir sorun yoksa kalıcı yapıştırma yapılır. Sorun oluşturduğu takdirde gerekli düzeltmeler yapılır.
Süre
Kişiye özel implantta cerrahi aşama süresi standart implant tedavisindeki gibidir. Protez aşaması ise kişinin diş eti ve diş yapısına özel titanyum üst parça üretildiği için standart protez aşamasına göre biraz daha uzundur. Protez aşaması vakaya göre 5 ile 8 günde tamamlanmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Dental İmplantlar, eksik dişleri yerine koymak için en güvenilir tedavi seçeneklerindendir. Titanyumdan yapılmış olup biyo-uyumludur. Diş implantları, çene kemiğine yerleştirilir ve sonradan taç veya protez ile kaplanmak üzere bir çekirdek olarak kullanılır.
Bir dental implantın bileşenleri nelerdir?
Bir dental implant, iki ana bölümden ve bir yapay dişten oluşur. Bu bölümler, dental implantın gövdesi ve abutment’ı olarak adlandırılır. Gövde: Gövde, çene kemiğinin içine yerleştirilecek olan dental implantın ana bölümüdür. İmplant gövdesi çene kemiğiyle kaynaşır ve abutment’ı taşır. Abutment: Abutment, implant gövdesine monte edilen parçadır. Bu, implant gövdesi ile taç veya protez arasındaki bağlantıyı sağlayan bir bağlayıcı olarak düşünülebilir. Yapay Diş: Bu, dental implantın tek görünür kısmıdır. İmplant abutment’ına vidalanır.
İmplant cerrahisi sırasında ağrım olur mu?
Dental İmplant prosedürleri lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Çene uyuştuktan sonra hastalar, implant yerleştirme işlemi sırasında herhangi bir ağrı hissetmezler. Dahası, çoğu hastamız ameliyat sonrası ağrı hissetmediklerini söyler.
Cerrahi işlemler ne kadar sürer?
Tek bir Dental İmplant prosedürü, anestezi sonrası yaklaşık 15-20 dakika sürer. Tam Çene Dental İmplant cerrahisi, 3 saate kadar sürebilir.
Dişlerimi çektirip dental implantlarla değiştirmeli miyim?
Birçok kişi sağlıklı tüm dişlerini çıkarıp porselen-metal veya zirkonya kaplamalarla desteklenmiş implant köprüsü ile değiştirme düşüncesindedir. Ancak bir dişi çekmek, diş problemlerini çözmek için son seçenek olmalıdır. Hiçbir dental protez, sağlıklı dişiniz kadar rahat ve doğal hissettirmeyecektir. Elbette, eksik, gevşek veya ciddi şekilde hasar görmüş bir dişin yerine konması için dental implantlar en iyi seçeneklerdir. Ancak bu, doğal dişinizden daha rahat oldukları anlamına gelmez.
İmplant ameliyatı sonrası ne kadar beklemeliyim?
Bir dental implant ile çene kemiği arasındaki kaynaşma süreci ortalama olarak yaklaşık 3 ay sürer. Bu süre zarfında geçici protezler kullanacaksınız. Ayrıca, çene kemiği kalitesi iyiyse, protezleri ve kaplamaları ilk ziyaret sırasında takarız. Bu, sağlıklı çene kemiğine sahip hastalarımızda başarıyla gerçekleştirdiğimiz yaygın bir prosedürdür.
Kaynaşma süresi, hastanın tıbbi durumları ve yerleştirilecek implant yüzeyinde kullanılan teknoloji gibi sebeplerden etkilenebilir. Özellikle diyabet hastaları için füzyon süresi artabilir.
Kaynaşma süresini azaltmak ve implantasyon bölgesinde kemik oluşumunu artırmak için yaygın olarak birçok durumda kullandığımız PRGF gibi farklı teknikler bulunmaktadır.
Dental implantlar için kaç kez Türkiye'ye gelmem gerekir?
Bir veya iki kez Türkiye’yi ziyaret etmeniz gerekebilir. Bu, çene kemiği kalitesine ve dental implant sayısına bağlıdır.
Tüm süreci tek bir ziyarette tamamlayabiliriz. Bu prosedüre anında yükleme denir. Diş hekimlerimiz uygun bulursa, tedaviyi tek bir ziyarette tamamlamayı amaçlarız.
İki kez ziyaret etmeniz gerekiyorsa, size diş bırakmayız. Ameliyatın ertesi günü ücretsiz geçici protez sağlarız. İlk ziyaretten en az 3 ay sonra yapılmalı olan ikinci ziyaretinizde, bu geçici protezleri çıkarır ve yeni köprüyü takarız. İkinci ziyaret 4 gün içinde tamamlanabilir.
Dental implant için Türkiye'de ne kadar süre kalmam gerekir?
Birden fazla dental implant yerleştirilmesi için hastalarımıza 8 ila 10 gün kadar kalmasını tavsiye ediyoruz. Ancak çene kemiği durumuna bağlı olarak tedavi bu süreden daha önce veya daha sonra tamamlanabilir. Bir tedavi planı hazırladığımızda hastalarımıza gerekli kalış süresi hakkında ayrıntılı bilgi veririz.
Bir günde dental implant yaptırmak mümkün mü?
Estetik İncim olarak, hastalarımıza sıkça aynı gün dental implantlar sağlıyoruz. İmplantları yerleştirdikten sonra aynı seansta ölçü alırız ve dişlerinizi dental laboratuvarımızda hazırlamaya başlarız. Klinik içi dental laboratuvarımız işi 24 saat içinde tamamlar ve geçicilerinizi implant cerrahisinin ertesi günü içinde takılır. Aynı gün dental implantlar hakkında daha fazla bilgi için blog yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Dental implant operasyonu sonrası yüzümde şişme olur mu?
Bu soruya evet veya hayır demek zor. Karmaşık cerrahi işlemler ve birden fazla implant yerleştirilmesi sonrası birkaç gün boyunca yüzde şişme olması mümkündür. Bu ayrıca hastanın alışkanlıklarına ve tıbbi durumuna bağlıdır. Hastalarımızın büyük bir yüzdesi, ameliyat sonrası şişme veya ağrı yaşamadıklarını bildirdi.
Kullandığınız dental implant markaları neler?
Türkiye’deki Estetik İncim Diş Poliklinikleri, hastalarımıza farklı implant marka seçenekleri sunar. Mevcut seçenekler şunları içerir:
STRAUMANN, MEDENTİKA, BEGO, EVOSS, NUCLEOSS